"Chokladbollar"
"Kanelbulle"
Meatballs
Köttbullar
Deze kleine gehaktballetjes zijn misschien wel het meest Zweeds van alle Zweedse gerechten. De Zweden eten ze vaak - als snack in combinatie met aardappelpuree en een schep jam, bij de borrel, als broodbeleg, etc. De balletjes danken hun aparte smaak meestal aan de kruidenmix 'Allroundkrydda'.
Kräftskiva
In augustus wordt in Zweden elk jaar het feest van de rivierkreeften gevierd. De rivierkreeftjes worden gekookt met dille en geserveerd met brood, boter en kruidenkaas. Ter verhoging van de feestvreugde wordt er veel gezongen en wordt er een borreltje bij gedronken. In de supermarkten verkoopt men voor de feesten lampionnen, servetjes, papieren bordjes, feestmutsen en kaarsen met kreeft-motieven erop.
Pytt i Panna
Een zeer gebruikelijk en makkelijk te maken gerecht. Pytt i Panna bestaat uit in dobbelsteentjes gesneden aardappelen, uien en vlees. Het geheel wordt in een grote pan gebakken. Het gerecht wordt geserveerd met rode bieten en een gebakken of een rauw ei er bovenop.
Smörgåsbord
De meest bekende Zweedse maaltijd is het Smörgåsbord. Het Smorgåsbord bestaat uit een enorme hoeveelheid warme en koude gerechten zoals diverse soorten haring, gerookte en gemarineerde zalm, gerookte aal, garnalen, makreel, krab , sardientjes, salades, gekookte en gebraden vleessoorten, gerookt rendier, gehaktballetjes, ham, worst, leverpastei, diverse soorten kaas, diverse soorten brood, gebakken en gekookte aardappelen, diverse vruchten en lekkere nagerechten. Men begint meestal met de koude visgerechten en werkt zo langzaam via de warme gerechten naar de nagerechten. Bij de maaltijd drinkt men traditioneel een aquavit, waarna men overgaat op bier.
Ärtsoppa med Pannkakor
Op donderdagen eten de Zweden het liefst Ärtsoppa med Pannkakor, oftewel erwtensoep met pannekoeken. De Zweedse erwtensoep is gemaakt van gele erwten. De soep wordt geserveerd met pannekoekjes. Over deze pannekoekjes wordt natuurlijk de 'verplichte' jam gesmeerd.
Surströmming
Aan het eind van de zomer eet men aan de noordoost-kust van Zweden veel Surströmming. Het betreft hier een kleine haringsoort die in blikken wordt verpakt. De haring fermenteert in het blik en is pas goed als het blik bol begint te staan. De haring heeft een zeer aparte smaak en een zeer sterke geur. Het is zeker geen gerecht voor de ietwat kieskeurige eter, maar meer voor de culinaire 'durfal' die het eens meegemaakt wil hebben.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten